Британското ягодовъдство изпадна в тежка криза


Британското ягодовъдство изпадна в тежка криза
Снимката е илюстративна
08 Август 2024, Четвъртък


Ситуацията в отрасъла се влошава от 2020 г. заради дефицита от работна ръка, ниските изкупни цени на продукцията в супермаркетите и нарастващите производствени загуби

Автор: Десант

Преди години стотици български гурбетчии изпълваха ягодовите полета и оранжерии във Великобритания, но след брекзита в Обединеното кралство, притокът на тази работна ръка бе прекратен.

Днес британското ягодовъдство е в криза – не само заради дефицита от работна ръка, но и ниските изкупни цени на продукцията в супермаркетите и нарастващите производствени загуби. Ситуацията в отрасъла започна да се влошава от 2020 г. насам.

Ново проучване на отрасловата организация Вritish Berry Growers (BBG), която представлява 95% от всички британски ягодопроизводители, показва, че почти 47% от тях не получават приходи, а 53% оценят финансовото си положение като крайно лошо. 

Близо 40 на сто от земеделците в бранша обмислят възможността да намалят или прекратят производството, съобщава Food Ingredients First.

Изследоването на BBG показва също така, че 84% от респондентите смятат, че могат да изкарат едва две или по-малко години без да получават доходи. Ако проблемите в сектора не бъдат решени, четири от десет ягодовъдни предприятия ще прекратят дейността си до края на 2026 г.

также показывает, что 84% всех респондентов оценивают, что они продержатся всего два года или меньше без получения прибыли. Если проблемы не будут решены, предупреждает группа, четыре из десяти ягодоводческих предприятий могут прекратить свою деятельность к концу 2026 года.

Анализът показва, че над половината от инвестициите в производството на ягоди е почасовото заплащане на труда, чиято стойност значително е нараснала в последните четири години. 

Аналогична е ситуацията с производството на малини, капини и боровинки.

Съгласно оценките, стойността на ягодовия отрасъл във Великобритания се изчислява на около 1,65 милиарда щатски долари, а към края на 2028 г. се очаква да достигне 2,18 млрд доллара.

От BBG настояват да се удължи срокът на визите за сезонните работнизи от шест на девет месеца, което би могло да обезпечи достатъчно човешки ресурс за прибирането на продукцията в течение на целия продължителен вегетационен период на плодовете. 


В категории: Земеделие и скотовъдство , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки