За трети път в Русе ще се проведе Празникът на тортата Гараш, „родена"в дунавския град след Освобождението


За трети път в Русе ще се проведе Празникът на тортата Гараш, „родена"в дунавския град след Освобождението
09 Септември 2024, Понеделник


Богатата програма включва интересни кулинарни състезания и концерт на Васил Найденов

Автор: Десант

За трета поредна година в Русе ще се проведе сладкият Празник на тортата Гараш. Събитието, чиито организатори са Община Русе, ОП „Русе арт“ и звено „Туризъм“, ще се състои на 14 септември.

В подготовката му активно участват представители на фирмени и местни културни институти. Празникът отново ще предложи на русенци и гостите на града кулинарни изкушения, изненади и забавления за малки и големи.

Богатата програма ще включи интересни кулинарни състезания като готварска демонстрация на шеф Ради Стамболов с Гараш трюфели, детска анимация от Професионалната гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“, детско състезание от „Фитнес шеф“ и кулинарна детска работилница „Вкусно и полезно“ с Деница Филева, която ще зарадва най-малките с игри, забавления и много награди.

В рамките на фестивала ще се проведат два кулинарни любителски конкурса за най-добрата торта Гараш. В първия участниците ще представят своя прочит на известния шоколадов десерт по оригиналната рецепта за неговото приготвяне.

Във втория конкурс кулинарите ще трябва да развихрят своето въображение и да предложат по-нетрадиционна торта Гараш. Водещ на кулинарните надпревари ще бъде популярния актьор Владимир Зомбори, известен с множество роли в театъра, киното, телевизията и дублажа.

Вечерта ще завърши с концерт на площад „Свобода“ с концерт на легендата на българската поп музика Васил Найденов, който ще изпее някои от своите най-големи хитове.

Повече от 20 производители на сладкарски изделия и сладкарници са заявили желание да участват и да разположат щандове на централния площад. Ще бъдат представени техните уникални и вкусни интерпретации на тортата Гараш, както и много други вкусни изненади за любителите на сладките изкушения.

Оригиналната рецепта на тортата „Гараш“, чиято популярност надхвърля родните граници, е създадена в Русе от австрийския сладкар Коста Гараш. Той идва в нашата страна след Освобождението и започва работа в дунавския град в много популярния тогава хотел „Ислях-хане“. 

Негови гости били много видни за времето си персони – Иван Вазов, проф. Иван Шишманов, прочутият полски писател Хенрик Сенкевич. Тук княз Александър Батенберг посрещал чужди държавни глави като краля на Сърбия Милан Обренович, на Румъния Карол І, на Швеция – Оскар ІІ.

И точно по време на един такъв високопоставен прием за пръв път била сервирана и тортата „Гараш“.

Смята се, че за нея Коста Гараш взел идеята от вече нашумялата по онова време виенска торта „Захер“ („Сахер“). Тя била създадена през 1832 г. от сънародника му Франц Захер, когато бил само на 16 години.

Оригиналът на рецептата, създадена от Коста Гараш, днес се пази в русенския Държавен архив.


В категории: Добри Вести

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Bonth12
09.09.2024 14:33:53
0
0
добро утро

Идвам през този канал, за да ви разкажа за нашите предложения и услуги. Представител съм на финансова институция “МЕРЛИН ФИНАНС” в партньорство с pibank, която оперира на европейския континент и предлага финансови услуги на физически лица и фирми. И така, за вашата кола, къщата ви, брака ви, консолидирането на вашите дългове, реализацията на вашите проекти, накратко за всичките ви финансови нужди, независимо от причината... Ние сме тук, за да ви помогнем да преминете през процес, надежден, бърз и много достъпни.

Обикновено начисляваме лихва от 2%. Ако проявявате интерес, моля свържете се с нас: bonthierry373@gmail.com

Удовлетворението на клиентите е нашата единствена възможност.

на ваше разположение
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки