Експеримент на американски психолози дава насоки как да „забавим“ или „забързаме“ възприятията за времето


Експеримент на американски психолози дава насоки как да „забавим“ или „забързаме“ възприятията за времето
30 Септември 2024, Понеделник


По принцип тези усещания са субективни

Автор: Десант

Времето винаги се чувства по различен начин. Понякога ни се струва, че тече по-бързо, по някога часовете едвам се влачат. Американски психолози за открили начин как да излъжем мозъка в тези субективни възприятия. 

Те са провели няколко изследвания по този въпрос. Изследователите показали на участници в проучването дадена последователност от снимки. След 24 часа отново ги помолили да погледнат фотографиите и да посочат тези, които вече са виждали. 

Доброволците, включили се в експеримента, най-често си спомняли тези изображения с висок индекс на запаметяване, на базата на което експертите стигнали до извода, че ако картинката е по-запомняща се, у гледащия въдниква усещането, че я е разглеждал по-дълго, отколкото това е било в действителност.

По този начин ярките впечатления сякаш „разтягат“ времето. Т.е. то е по-протяжно, когато изпитваме силни емоции, страхуваме се, разстройваме се и т.н. И обратното, минава по-бързо, ако няма интерес към случващото се.

Изследователят проф. М. Винер смята, че съществуват и други методи за „забавяне“ на хода на часовете. Ако човек чете книга, общува с интересни хора или пътешества, той не само разширява кръгозора си, но и възприятието за време.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки