Френски археолози откриха послание от свои колеги от XIX век


Френски археолози откриха послание от свои колеги от XIX век
Снимки: BBC News
30 Септември 2024, Понеделник


Вижте подробности за редкия случай

Автор: Десант

Студенти, взели участие в археологически разкопки във Франция, откриха послание в бутилка, „изпратено“ от техни колеги от XIX век, съобщава BBC News.

Младите проучватели на галско селище в района на град Диеп намерили глинен съд, в който било положено стъклено шишенце. По думите на ръководителя на разкопките Г. Блондел, в миналото жените съхранявали в подобни съдове ароматни соли. Но в случая вътре се намирал и свитък с навита на руло хартия, представляваща бележка от някой си П. Ж. Фере. 

Оказва се, че той е бил известен за времето си учен и именно той първи провежда разкопки в този район. В „писмото“ си той пише: 

„П. Ж. Фере, родом от Диеп, член на различни интеректуални общества, проведе тук разкопки през януари 1825 г. Той продължава своите изследвания в този обширен район, известен като Сите де Лимес или Лагера на Цезар.”



Блодел коментира, че да намериш послание отпреди 200 години се равнява на истинско чудо. Изследователят отбелязва също така, че археолозите много рядко оставят подобни „капсули на времето“ за колегите си от бъдещето. Те по принцип не допускат, че след тях някой ще продължи да работи на същия обект, вярвайки, че са разкрили всичко и сами.  

Проучванията на север от Диеп са спасителни и се провеждат по спешност заради напреднала ерозия на скалите там.  Една съществена част от галското селище, вече е унищожена от разрушителните  процеси. 

BBC News отбелязва, че само за седмица от началото на разкопките в този обект, са открити няколко артефакта - основно керамични изделия, които са на около 2000 години. 


В категории: Археология , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки