Първата жена президент на Мексико е с български корени


Първата жена президент на Мексико е с български корени
02 Октомври 2024, Сряда


Клаудия Шейнбаум​ е потомка на български евреи, избягали от Пловдив през 40-те години на миналия век


Това е исторически момент за Мексико: за първи път управлението на страната се поема от жена. Левият популистки президент Андрес Мануел Лопес Обрадор освобождава президентския пост, но оставя на своята съпартийка от Националното движение за обновление (МОРЕНА) Клаудия Шейнбаум.

Тя има докторска степен по физика и енергийно инженерство. Пред нея стоят много президвикателства и тежко наследство - около 115 000 са безследно изчезнали, все по-голямо е срастването на организираната престъпност с политиката, а бюджетният дефицит е 6% от брутния вътрешен продукт.

Клаудия Шейнбаум​ е потомка на български евреи. Родителите на майката й - биоложката Ани Пардо Чемо, емигрират от Пловдив в началото на 40-те години на миналия век, за да избягат от холокоста. 


В категории: Свят

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Karajich
03.10.2024 06:30:25
0
0
Румънска завист:

Cu ce salarii intră Bulgaria în zona euro / În România se câştigă în medie cu 145 de euro mai mult pe lună

Превод: С какави заплати България влиза в Еврозоната. В Румъния заплатите са средно с 145 евро на месец по-високи

https://www.g4media.ro/cu-ce-salarii-intra-bulgaria-in-zona-euro-in-romania-se-castiga-in-medie-cu-145-de-euro-mai-mult-pe-luna.html#comments

Bulgaria va intra în zona euro cu cel mai mic salariu mediu. Cum stă România, prin comparație
https://www.dcnews.ro/bulgaria-va-intra-in-zona-euro-cu-cel-mai-mic-salariu-mediu-cum-sta-romania-prin-comparatie_973427.html

Cu ce salarii intră bulgarii în zona euro
https://www.cotidianul.ro/cu-ce-salarii-intra-bulgarii-in-zona-euro/

От статиите става дума за най-новата цел на бг. правителство за присъединяването на Бг. към Еврозоната през 2025 г.
Тоест Бг. още не е влизала в Еврозоната пред Румъния, а румънските журналисти (и политици) вече изпитват голяма завист.

Сега за Македония:
1.
Създаването на "македонски език" предимно от сърби (Блаже Коневски беше наполовина сърбин а той имаше няколко помощници власи) всъщност е голям автогол за сърбите.
Чрез този ход торлашките говори в източна Сърбия (преходни към български език; според бг. езиковеди те са български говори) са станали говори на "македонски език", понеже те най-наподобяват него от български или сръбски литературни/стандартни езици.
Например: "сакам" е торлашка дума, а и "македонска". Българската "искам" е по-различна. Сърбите даже нямат дума с подобен звук (доколкото ми е известно). "Желим" не звучи никак подобно на "сакам"/"искам".
Липсата на съгласна "х" също е торлашка черта, а и македонска.
Бг. хляб, сб. хлеб, мк. леб.
Сърбизмите, заимствали от македонците след 1912 г. ("сообраќај", от сб. "саобраћај", бг.: "улично движение", движение по пътищата") присъстват и в торлашките говори, обаче липсват от бг. литературен език, а и (много важно!!!) от българските говори в Благоевградско (Пиринска Македония), като тези са окачествени за "говори на македонски език" от македонските "езиковеди".
Така че пиротски говор (например) не е говор нито на бг., нито на сръбски, а е македонски говор.
2.
<<Интересно е да се изтъкне, че първите образци на българска реч и първата новобългарска граматика, с които българският език бе открит за света и за науката, са на разложки говор. През 1822 г. известният сръбски просветител и книжовен деец Вук Караджич издаде във Виена „Додатак к санктпетербургским сравнитељним рјечницима свију језика и нарјечја с особитим огледом Бугарског језика”, в който помести 273 думи, къса граматика, 27 народни песни и две глави от евангелието. За тях Караджич отбелязва: „Ове бугарске ријечи мени је писао и казивао прави бугарин из Разлога”. Като български определя Вук Караджич и кичевския диалект на Ь. Йоаким Кърчовски, на който е написана книгата „Различна поучителна наставления сочиненная иеромонахом Иоакимом Хаджи” (Будим, 1819). За Караджич български са не само говорите в Източна и Северна, но и в Централна Македония (Битолско и Прилепско).>>
(от книга "Единството на българския език в миналото и днес", 1978)

Сърбите които днес опровергават големи сръбски патриоти и герои като Вук Караджич всъщност косвено ги обвиняват в предателство към Сърбия и про-българизъм. За тях Караджич и други видни сърби са про-български боклук!!!
Кой е по-авторитетен:
Вук Караджч или Блазхе Коневски (Благой Конев)?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки