В турския град Шанлъурфа в югоизточната част на Анадола ще се проведе първият Световен неолитен конгрес


В турския град Шанлъурфа в югоизточната част на Анадола ще се проведе първият Световен неолитен конгрес
Изглед от Гьобекли тепе. Снимки: M3 Communications Group
04 Октомври 2024, Петък


Високият форум има за цел да насърчи нови перспективи за разбиране на неолитните култури по света 

Автор: Десант

Тази година от 4 до 8 ноември ще се състои първият Световен неолитен конгрес. Събитието се организира в турския град Шанлъурфа, разположен в югоизточната част на Анадола и дом на едни от най-значимите археологически обекти като Гьобекли тепе и Карахан тепе.

Форумът е организиран в партньорство с Министерството на културата и туризма и Агенцията за промотиране и развитие на туризма в Република Турция (TGA) и има за цел да насърчи нови перспективи за разбиране на неолитните култури по света с участието на хиляди учени от над 64 държави и 487 институции.

Знаковото събитие ще предостави на експертите и любителите на историята уникална платформа за обсъждане на неолитните формации в различни региони и периоди, осветлявайки нарастващата глобална социална сложност на епохата.

Възходът на неолитните култури бележи един от най-ключовите моменти в човешката история, с решаващо въздействие върху развитието на обществото и населението. Предлагайки всеобхватен поглед върху тези култури, Световният неолитен конгрес, ще постави под въпрос традиционните теории за неолитния период с фокус върху уседналия начин на живот, социалните йерархии, идентичностите, вярванията и влиянието на околната среда, както и изследвания, като биоархеология, методи за датиране, физическа антропология и геоархеология. Очаква се събитието да даде насоки на изследванията на неолита в световен мащаб в дългосрочен план.

Конгресът, организиран съвместно от Истанбулския университет и Университета в Харан, ще се проведе във Факултета по икономика и административни науки на Университета на Харан в Шанлъурфа. Той ще включва широк набор от лекции с участието на учени от престижни университети. По време на тези изследователски сесии учените ще разглеждат регионални и глобални перспективи за неолита.

Освен това, програмата на конгреса ще включва възпоменателни речи в чест на покойните експерти, извършили археологически разкопки в Шанлъурфа, сред които Клаус Шмидт, Харалд Хауптман, Офер Бар-Йосеф и Брус Хау. Участниците ще имат възможността да посетят и някои от неолитните обекти в Шанлъурфа, включително Гьобекли тепе, Карахан Тепе, Сайбурч (Sayburç), Чакмак Тепе (Çakmaktepe) и Сефер тепе.

Таш Тепелер – неолитното наследство на Анадола

Сред проектите, които превърнаха Турция в един от водещите участници в световната неолитна археология с разкопки, усилия за опазване и научни публикации, е „Taş Tepeler“ (Каменни могили), воден от професор Неджми Карул, ръководител на катедрата по праистория в Истанбулския университет. „Taş Tepeler“ се отнася за район в и около Шанлъурфа, където през неолита започват да живеят заедно по-големи общности и да изграждат постоянни жилища и монументални структури със специално предназначение.

Провежданите в момента изследвания в рамките на проекта обхващат Сайбурч, Сефер тепе, Харбетсуван (Harbetsuvan), Гюрджю тепе (Gürcütepe), Чакмак тепе, Мендик, Кърттепеси (Kurttepesi), Ташлъ тепе (Taşlıtepe), Аянлар (Ayanlar), Йоунбурч (Yoğunburç) и Йенимахале  (Yeni Mahalle), както и Карахан Тепе и Гьобекли тепе – двете най-известни селища в региона.

Откритията от Гьобекли тепе, където за първи път е започнала археологическата работа в рамките на проекта, разкриват, че през най-ранните етапи на неолита е съществувал високоразвит начин на живот. Това води до сериозна промяна на дългогодишните парадигми за ранните човешки селища. Съответно е установено и, че първите общности на ловци и събирачи не са се заселили по необходимост, а по-скоро като съзнателен избор, продиктуван от благоденствието, което им е осигурявала околната среда.

Със своята 12 000-годишна история Гьобекли тепе е едно от най-ранните познати монументални селища и е 18-ият обект в Турция, включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. От 2019 г. в Карахан тепе се осъществява друг забележителен проект по инициативата „Taş Tepeler“. На обекта, на чиято повърхност се виждат стотици колони, разкрити монументални структури, подобни на тези, открити в Гьобекли тепе.

Най-новите открития на обекти, пренаписващи историята

Гьобекли тепе и Карахан тепе продължават да вълнуват световните археологически среди с новаторски открития всяка година. През октомври миналата година в Карахан тепе беше открита най-голямата известна за времето си човешка статуя. Тя представлява 2,45-метрова фигура, седнала върху нещо като пейка, за която се смята, че изобразява мъж и е изключителен пример за праисторическо изкуство.



В Гьобекли тепе археолозите откриват и варовикова статуя на дива свиня в естествен размер. Фигурата има следи от червени, бели и черни пигменти по повърхността си и е първата пълномащабна рисувана животинска скулптура от този период, оцеляла до наши дни.

След тези открития Карахан тепе беше признат за един от деветте най-важни проекта за теренни проучвания и изследвания през 2023 г. на Шанхайския археологически форум в Китай. Тази година обектът отново блесна с първото откритие, изобразяващо животно в движение. Археолозите са открили издълбана фигура на бягащо диво магаре върху каменна плоча в Карахан тепе.  От друга страна, Гьобекли тепе наскоро излезе на преден план и с първия анадолски хляб.

Анадола е значим регион, който съхранява и пренася в бъдещето пласт след пласт съкровищата на много култури, включително неолитни селища. За да гарантира устойчивостта на това богато културно наследство, Турция осъществява множество проекти за археологически разкопки и реставрация на исторически и подводни обекти.

Макар че през 2023 г. страната заемаше водеща позиция в света със 720 археологически разкопки, през 2024 г., обявена за „Златен век на турската археология“, се очаква тези проекти да нараснат още повече – до 750, а през 2026 г. да достигнат 800. Тези мащабни разкопки непрекъснато разкриват вълнуващи открития в цялата страна.

Източник: M3 Communications Group 


В категории: Добри Вести , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки