Кое прави уникален деня Първи юли


Кое прави уникален деня Първи юли
Снимката е илюстративна
01 Юли 2024, Понеделник


Той бележи точно средата на календара

Автор: Диана Славчева

Свързваме датата 1 юли с легендарния хит на „Юрая хийп" (Uriah heep) „Юлско утро" (July morning), от която на родна почва се роди Джулаят - традицията в този ден хората да посрещат дружно първите лъчи на слънцето.

Първоначално това става на морския бряг, но в последните години млади и представители от по-възрастното поколение, израснало с песните на култовата британска група, се събират на най-различни места - по високи върхове и хълмове, край реки, езера и язовири, на широки поляни и изобщо във всякакви местности, от които има добра видимост към небето на изток.

В аналите има много събития, случили се на първи юли. В България например на тази дата през 1997 г. е въведен валутният борд. 

Православната църква пък отберязва празникът на светите братя Козма и Дамян, който у нас се почита като Свети Врач и като Ден на билкаря и на народния лечител. От 1985 г. първият ден на юли се чества и като Международен ден на архитектурата.

Това е националният празник на Канада, както и на Сомалия, Ден на републиката в Гана, Ден на свободата в Суринам, Ден на независимостта на Руанда и Бурунди, а в Китай – Ден на комунистическата партия.

В Лесото честват Ден на семейството, в Молдова – Ден на данъчната служба, в Русия е Ден на морския и речния флот, в Турция – Ден на Военноморските сили.

Но най-любопитното е, че тази година, понеже е високосна, Първи юли е 183-я ден от началото на годината. А до края й остават също точно 183 дни. 

Така че нека днес се поздравим с достигането на средата на календара.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки