Обновеният хотел в Етнографски комплекс на открито „Етър“ смени името си, но запази стария си архитектурен облик


Обновеният хотел в Етнографски комплекс на открито „Етър“ смени името си, но запази стария си архитектурен облик
02 Август 2024, Петък


Той предлага достатъчно удобства на съвременния човек, за да го провокира да остане по-дълго на територията на Габрово, да опознае отблизо, без да бърза, културното богатство на региона

Автор: Десант

В последния ден на юли официално бе открит реконструираният хотел на музей „Етър“. Сградата е със запазен архитектурен облик, но вече отговаря на очакванията на съвременните потребители. След сериозно проучване името на хотела е променено на „Етър“.

Като част от честванията, посветени на 1300 години от създаването на Българската държава, на 20 октомври 1981 г. към етнографския комплекс край Габрово е открит хотел „Страноприемница Етъра“. Той разполага със 77 легла, дневен бар, ресторант с лятна тераса, механа и конферентна зала.

Проектът е разработен в средата на 70-те години от екип на Института за проучване и проектиране (ИПП) „Туристпроект“, в който са включени архитектите Иван Попов, Людмила Белокапова, Татяна Кондарева и Дора Радославова.

Цялостният облик на сградата, обзавеждането на стаите и общите помещения са в битов стил с препратка към Възрожденската епоха, представена в „Етър“-а. Мебелите са дървени, а в интериора присъстват традиционни български черги и тъкани.

През годините хотел „Странноприемница Етъра“ е домакин на множество национални и международни събития, семейни тържества и бизнес форуми.

С времето и той се изправя пред обичайните за всяка сграда предизвикателства за поддръжка и подобряване на качеството на предлаганите услуги. През 2007 г. се прави частичен ремонт на стаите – подменя се обзавеждането и се реновират санитарните помещения. През 2015 г. залите на основния ресторант са частично трансформирани в зали за семинари и научни конференции, без обаче да се интегрира подходящо съвременно техническо оборудване.

Натрупват се все повече проблеми. Влошено е материалното състояние на помещенията на някогашната кухня към ресторанта, на голяма част от обслужващите помещения и някогашните хладилни камери на първия етаж. През топлите месеци за нуждите на механата се адаптират допълнителни площи,  но те не предоставят необходимото удобство и функционални връзки за работа в кухнята. Поради лошо състояние на някои от стаите се ползват едва 29 от тях.

През 2016 г. е направено архитектурно заснемане, извършено е конструктивно обследване и е изготвен технически паспорт.

През 2017 г. ръководството на музей „Етър“ проведе конкурс за нова визуална идентичност. Осъвременяват се част от експозициите, създадена е нова навигационна система и преустройството на хотел „Странноприемница Етъра“ се явява естествено продължение на този процес по обновление на музея.

Установено е, че днешната реалност изисква някои пространства да се превърнат в многофункционални зали за събития и изложби, а част от хотелските стаи да се обособят като места за резидентски програми.

През 2018 г. е обявен архитектурен конкурс за идеен проект за преустройство на хотела, спечелен от Another studio и Urbanviva.

Днес това място за почивка предлага достатъчно удобства на съвременния човек, за да го провокира да остане по-дълго на територията на Габрово, да опознае отблизо, без да бърза, културното богатство на региона. Това се случва, благодарение на проект „РЕМО „Етър“ – музей за креативен културен туризъм“, за реализацията на който са използвани съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие, национално съфинансиране и кредитен ресурс от финансов инструмент.

Защо бе променено името – от хотел „Странноприемница Етъра“ на хотел „Етър“? Оказва се, че и в региона, и извън него много хотели и места за настаняване са избрали да се наричат така. Още преди да започне реализацията на проекта, от разговори с гости на хотела става ясно, че не го познават под името „Странноприемница“.

Важна роля изиграва и изписването на името на латиница, заради чуждестранните туристи. Strannopriemnitsa – кой чужденец би успял да прочете и запомни това име?

Обмислени са различни варианти, от които е избран най-удачният и приемлив за туристите. При популяризирането му се добавя и Габрово, за да се уточни дестинацията.


В категории: Добри Вести

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Bon11
07.08.2024 03:52:24
0
0
Добър ден,

Използвам този канал, за да ви разкажа за нашите предложения и услуги. Представител съм на финансова институция “МЕРЛИН ФИНАНС” в съдружие с pibank, която оперира на европейския континент и предлага финансови услуги на физически лица и фирми. И така, за вашата кола, вашата къща, вашия брак, консолидацията на вашите дългове, реализацията на вашите проекти, накратко за всички ваши финансови нужди, независимо от причината... Ние сме тук, за да ви помогнем с надеждна, бърза, много е практично.

Обикновено начисляваме лихва от 2%. При интерес се свържете с нас на следния адрес: bonthierry373@gmail.com

Удовлетворението на клиентите е нашата единствена възможност.

на ваше разположение
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки